Elk oor is uniek, net als een vingerafdruk. De oordopjes die voor de één heel lekker zitten, zitten voor de ander oncomfortabel. Dat heeft te maken met de vorm van de oorschelp, de grootte van de gehoorgang en het soort kraakbeen.

Oorschelp

Heb je wel eens goed naar je eigen oren en die van anderen gekeken? Je hebt grote oorschelpen, hele kleine, afstaande oren of oren die heel vlak langs het hoofd staan. Sommige oren hebben echt een schelp en sommigen hebben juist ondiepe oorschelpen. De vorm van de oorschelp is belangrijk of een oordopje wel blijft zitten. Ondiepe oorschelpen hebben minder houvast en daardoor werken universele oplossingen vaak minder goed.

Gehoorgang

Net als bij oorschelpen verschilt de gehoorgang van ieder oor. Zo zijn er hele smalle gehoorgangen of hele ruime. En je hebt gehoorgangen met een flink bocht of kink er in. Heb jij hele smalle gehoorgangen of met een knikje er in? Dan blijven universele oordopjes vaak helemaal niet zitten. Ook airpods of andere oortjes vliegen snel uit je oor.

Heb je een knikje in je gehoorgang? Dan kunnen slaapdopjes met een knikje de uitkomst zijn.

Kraakbeen

Jij dacht waarschijnlijk: kraakbeen is gewoon kraakbeen! Ik wil je bijna vragen om even aan iemand anders zijn oren te voelen. Je zult merken dat er mensen zijn met hele zachte oren, maar ook met hele hele harde en natuurlijk alles ertussenin. Dat heeft te maken met het kraakbeen. Heel hard kraakbeen geeft minder houvast aan universele producten.

Heb jij hard kraakbeen? Dan is een dopje wat door warmte van het lichaam zich vormt een goede uitkomt.

Gevoelige oren

Wanneer je oren gevoelig zijn voor geluid, noemen we dat hyperacusis. Hard geluid dat voor iemand anders prima hoorbaar is, kan voor iemand met hyperacusis ondraaglijk zijn. Deze mensen dragen vaak gehoorbescherming, zodat ze minder vaak schrikken. Heb jij hyperacusis, maak dan even een afspraak met een goede audicien, voordat je zomaar gehoorbescherming gaat dragen.

Oren kunnen ook op een andere manier gevoelig zijn. Dit kan zich uiten als jeuk of simpelweg geen dingen in je oren kunnen verdragen. Vaak heeft het te maken met dat de balans van je gehoorgangen is verstoort. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je zelf je oren reinigt met wattenstokjes.

Steek jij wattenstokjes in je gehoorgangen? Doe dat niet! Schaf een oorkrabbertje en wat olie aan. Hiermee blijf je beter in balans.

Als je oren niet in balans zijn, stoort het natuurlijk ook de gehoorbescherming. Het beste is dan om een op maat gemaakt product te kiezen. Deze bewegen minder, waardoor er minder irritatie optreedt.

Is er dus verschil tussen oordopjes?

Ja heel veel verschil, en dus niet alleen tussen op maat gemaakt en universeel. Op basis van persoonlijke informatie over de oorschelp, gehoorgang en kraakbeen kunnen we de juiste adviseren.