Af en toe even de wereld buiten sluiten tijdens je slaap? Dan is een universeel slaapdopje een goedkope en effectieve oplossing. Er zijn verschillende soorten universele slaapdopjes verkrijgbaar. Welke de beste voor jou slaap-situatie is, hangt van een aantal factoren af.

Er zijn slaapdopjes die lijken op een soort plugje. De plugje met 1, 2 of zelfs 3 schulpjes. Hoe meer schulpjes het dopje heeft, hoe langer ze vaak ook zijn en hoe dieper ze in het oor zitten. Dieper in het oor betekent echter niet automatisch een betere afsluiting.

Universele slaapdopjes met een filter

Er zijn slaapdopjes verkrijgbaar met en zonder filter. Een filter zorgt ervoor dat er lucht bij het trommelvlies komt. Dit kan prettig voor het oor zijn, zeker als je ontstekingsgevoelig bent.

Het filter zorgt er dus voor dat geluid tegengehouden wordt, maar dat er wél lucht doorheen komt. Het voordeel hiervan is dat je geen afgesloten gevoel hebt.

Oordopjes die helemaal afsluiten (dus zonder filter) kunnen occlusie veroorzaken. Occlusie is (onder andere) dat je je eigen geluid gaat horen. Je merkt dit bijvoorbeeld aan dat je je eigen stem vervormd hoort of je hartslag opvallend hard in je oren klopt.

Het nadeel van universele slaapdopjes met een filter is dat ze minder geluid kunnen dempen dan slaapdopjes die helemaal afsluiten.

Universele slaapdopjes zonder filter

Universele slaapdopjes zonder filter sluiten de gehoorgang volledig af. Deze dopjes hebben het grote voordeel dat ze maximale demping leveren. Maar er is een nadeel: er komt namelijk bijna geen lucht bij je trommelvlies en hierdoor ga je jezelf horen. Dan bedoelen we niet het nadenken, maar meer je ademhaling en je hartslag. Dit kan voor sommige mensen zeer rustgevend zijn, maar voor anderen is het juist weer heel vervelend.